MK | EN

Албуми

ME MANKAS MUCHO [ ме манкас мучо] - Многу ми недостасуваш
… преку убавите земји, по трагата на Сефардите...

1. El amor kon un estranyo  [ ел амор кон ун естрањо ] – Вљубена во странец
2.  Tentasyon [тентасјон] – Искушение
3.
 Ocho kandelas [очо канделас] – Осум свеќи
4.  Los bilbilikos [лос билбиликос] – Славејчињата
5. Dulse [дулсе] – Нежна
6. Morenika [ мореника ] – Калеша
7.
 Chiko sivdad [чико сивдад] – Мало гратче
8. Kadife [кадифе] – Кадифе
9.  HIja mia [ижа миа] – Ќерко моја
10.
 Chudo [чудо] –Чудо
11. Al Dio Alto
[ал дио алто] – До Севишниот
12.  Suerte [суерте] – Среќа
13.
Oro [оро] – Оро/Злато
14. Yo en la prizion [јо ен ла призион] – Јас во затвор
15. Beya
[беја] –Убавица
16. Adio kerida
[адио керида] – Збогум саканаЕлена Христова - вокали
Дејан Сибиновски – деф, перкусии
Џенгиз Ибраим – канон, саз
Петар Христов – кларинет, саксофон, гитара
Дејан Теодосиевски – виолин чело
Трајче Ристов – тарабука, дајре, тапан
Владимир Крстев - виолина


Сите песни се традиционални освен: 3 (Flori Jagoda), 6 (дел од Shecharchoret, текст Moshe Giora/Moshe Elimelech), 7 (дел од Geven Amol Iz A Shtetl од Beyle Schaechter-Gottesman), 10 (Shir Hanoded, текст David Shimoni), 12 (дел од To Diko Mou Paploma од Giorgos Mitsakis)

Сите аранжмани се на Елена Христова

Produced by: Елена Христова и Дејан Сибиновски
Executive producer: Оливер Белопета

Снимено во во јануари, 2011
во студио Chicken Madness, Скопје, Македонија
Recording engineer: Бојан Угриновски
Edited, mixed and mastered: Дејан Ангелевски,
во студио Кларион, Скопје, Македонија
Илустрации: Здравко Гиров и Зоран Цветановиќ
Cover design: Марјан Дончевски од Adverta CS


Бескрајно сме благодарни на нашите најблиски за нивната поддршка.

Благодарност до Норвешка амбасада, Австриска амбасада, амбасада на САД и Еврејската Заедница во Република Македонија за поддршката на овој албум.  


Album #3
ME MANKAS MUCHOКупи го "ME MANKAS MUCHO"
преку iTunes или Amazon MP3!


Tracklist :

1. EL AMOR KON UN ESTRANYO 
2. TENTASYON
3. OCHO KANDELAS
4. LOS BILBILIKOS
5. DULSE
6. MORENIKA
7. CHIKO SIVDAD
8. KADIFE
9. HIJA MIA
10. CHUDO
11. AL DIO ALTO
12. SUERTE
13. ORO
14. YO EN LA PRIZION
15. BEYA
16. ADIO KERIDA2011 SJF RECORDS

Skopje Jazz Festival Record Label

Republic of Macedonia

www. skopjejazzfest.com.mk

"Калемар" е богатство на емоции испреплетени преку оригинални авторски мелодии но и традиционални обработки. Инструменталната моќ на членовите на бендот е оживеана во нивните 14 песни, и секоја од нив претставува една фасцинантна приказна. Набавете го албумот преку iTunes, Амазон MP3 или побарајте го од било каде во светот, во било која од големите, дигитални музички продавници.


ЕЛЕНА ХРИСТОВА – вокали

НИКОЛА НИКОЛОВ – тамбура
ВЛАДИМИР МАРТИНОВСКИ – бас тамбура
ДЕЈАН СИБИНОВСКИ - деф

Специјални гости: Дејан Теодосиевски – виолин чело (3, 4), Ерхан Шукри – виолина (3, 8), Александар Стаматов – тамбура и гудачки квартет „Квартет“ (14, снимено во Профундус од Филип Јаневски, 2004)

 

Музиката е на Елена Христова освен на песните: 1, 11, 14 (трад.), 10 (Д. Сибиновски/Е. Христова), и 12 (В. Мартиновски)
Текстовите се на Дејан Сибиновски освен на песните: 1, 10, 14 (трад.), 11 (трад. адаптирана од Д. Сибиновски), 8, 9, 12 (В. Мартиновски) и 13 (Д. Сибиновски/Е. Христова)
Сите аранжмани се на Баклава (Елена Христова/Никола Николов/Владимир Мартиновски/Дејан Сибиновски).

 

Produced by: Баклава

Executive producer: Оливер Белопета

 

Снимено во студио Кларион, Скопје, Македонија, од Дејан Ангелевски, во јуни 2008, освен „Ој девојче“ (Профундус, 2004)

 

Фотографии: Сашо Целески и Маја Аргакијева

 

Cover design: Ване Костуранов од студио Работилница

 

Благодарност до Министерството за Финансии на Република Македонија за поддршката на овој албум.  Албум #2
КАЛЕМАРКупи го „Калемар“ преку iTunes
или Amazon MP3!Листа на песни :


1. Твојте очи Лено

2. Змеј горјанин

3. Глас

4. Ден

5. Душа

6. Пилето

7. Облаче

8. Псалм

9. Чекор

10. Севда

11. Јаворе

12. Ѕвезда спуштена

13. Извор

14. Ој девојче (бонус)

2008 SJF RECORDS

Division of Skopje Jazz Festival

Republic of Macedonia

www.skopjejazzfest.com.mk
Елена Христова – вокал, дајре
Александар Стаматов - тамбура
Никола Николов - тамбура
Дејан Сибиновски - деф

 

Специјални гости:
Марјан Милошевски - фагот (4)
Сашо Гигов Гиш - вокал, tabla & percussion (6, 7)
Дарко Попов - тарабука (9)

 

Сите песни се македонски традиционални освен:
„Глас“ (5) – муз.: Е. Христова, текст: Сибо & „Фаланга“ (7) – муз.; Н. Н., Сибо, Стамче и Гиш
Сите аранжмани се на Баклава.

 

Снимено во живо во МКЦ, Скопје, декември 2005
Recording engineer: Ален Хаџи-Стефанов
Mixed by: Драган Стојковски

Produced by: Баклава
Executive producer: Оливер Белопета
Cover design: MBMHP (Митко Хаџи Пуља и Минас Бакалчев)


Album #1
БАКЛАВАЛиста на песни :

1. Мори чупи Костурчанки
2. Невеста жито требеше
3. Димитрија
4. Доко
5. Глас
6. Маријо дели бела кумријо
7. Фаланга
8. Мома оди за вода
9. Врбице

Купи го "БАКЛАВА"
преку iTunes или Amazon MP3!© 2006 SJF Records
(Skopje Jazz Festival)